Novice

Ana Odlazek ni več članica Rolerskega kluba Ljubljana

18. junij 2020

Naša najboljša tekmovalka in dolgoletna članica Ana Odlazek se je odločila, da bo dokončno prekinila sodelovanje z našim klubom, kjer je zadnja leta poleg odličnih rezultatov tudi skrbela in trenirala klubski podmladek in pomagala pri izvedbi različnih dogodkov in prireditev. Ana je v teh letih dosegla ogromno mejnikov slovenskega hitrostnega rolanja, od zmag v skupnem seštevku avstrijskega pokala, do drugega in tretjega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala, drugega mesta v nemškem pokalu in to v več sezonah zapored. Od najbolj prepoznavnih zmag na posameznih maratonih ali polmaratonih nam v najlepšem spominu ostaja zmaga v Linzu (kot prva Slovenka sploh), ter zmaga na prvi izvedbi rolanja na Ljubljanskem maratonu. Prav tako pa si bomo zapomnili nekatere magične uvrstitve med prve tri, predvsem tekmo svetovnega pokala v Rennesu, kjer je z ubežnicami uspešno pobegnila glavnini in na koncu osvojila 3. mesto., stopničke v deževni Ostravi in v kitajskem Harbinu. Zadnje leto je sicer nastopala za špansko-kitajsko ekipo Castellon-Signpost, ki pa je pred začetkom sezone razpadla, kar je že nakazovalo globalni ekonomski zasuk zaradi epidemije virusa Covid-19. Kljub temu, smo v klubu poskrbeli za vse potrebno, da bi Ana v sezoni 2020 ponovno tekmovala v barvah Rolerskega kluba Ljubljana, potem pa je bila praktično celotna letošnja sezona še pred prvo tekmo odpovedana.

V času izolacije smo pridno trenirali doma, vendar so tekme za tekmovalke vedno dodatna motivacija in po odpovedi maratona v Berlinu, kjer je Ana upravičeno ciljala na visoko uvrstitev, se je sezona 2020 praktično zaključila. Tako so se Anine misli vse bolj oddaljevale od rolanja in v tem tednu se je na naše presenečenje odločila za izpis iz kluba. Člani rolerskega kluba Ljubljana se ji zahvaljujemo za njeno odlično vodenje treningov in nepozabne trenutke, ki nam jih je pričaralo druženje z njo, kot eno izmed najboljših tekmovalk na svetu. Dragocene trenutke pred tekmami, nekateri med tekmami, po tekmah in na zabavah na in po podelitvah imamo skrbno shranjenje v naših spominih, ter tudi na fotografijah in video posnetkih.

 

O dosežki Ane Odlazek z našim klubom:

Ana Odlazek je v zadnjih letih ogromno prispevala k promociji in razvoju hitrostnega rolanja pri nas. Po krajšem premoru je svojo pot nadaljevala pri nas - Rolerskemu klubu Ljubljana. Na začetku naše skupne poti so bile ambicije bolj lokalne - zmaga v skupnem seštevku Avstrijskega pokala in kakšna zmaga na večji tekmi v Avstriji, Nemčiji ali Italiji. Sezono 2014 je odlično začela s stopničkami na polmaratonu v Linzu, potem pa je svojo formo samo še stopnjevala in tako v letu 2014 postala najboljša v Avstrijskem pokalu. V letu 2015 se je udeležila maratona na Evropskem prvenstvu, kjer je tekmo končala v glavnini na 28. mestu. Sezona 2015 je bila kot se je kasneje izkazalo dobra učna podlaga, vendar je kljub temu v Avstriji večkrat stala na zmagovalnem odru in na koncu v skupnem seštevku osvojila 2. mesto. V sezoni 2015 je tudi začela obiskovati tekme Nemškega pokala, kjer je bila prav tako stalno na stopničkah. Prav ob koncu sezone, pa se je podpisala pod zmago na domačem Ljubljanskem maratonu. Prvič je na tekmah Svetovnega pokala nastopila v sezoni 2016, kjer se je hitro učila in je bila pred zadnjo tekmo znašla v položaju, ko je morala na največji tekmi sezone v Berlinu braniti 2. mesto v skupnem seštevku. Na koncu ji je to s 27. mestom uspelo in tako se je poleg zmage v skupnem seštevku Avstrijskega pokala veselila tudi 2. mesta v skupnem seštevku Svetovnega pokala. V sezoni 2016 je tudi aktivno vodila 3-tedenski rolerski bootcamp in treninge RK Ljubljana. V letu 2017 je svoje uvrstitve na posameznih tekmah za Svetovni pokal konkretno popravila in v deževni Ostravi stopila na oder za zmagovalke. Poleg Svetovnega in Avstrijskega pokala je vozila tudi Nemški pokal, kjer je na prav vseh na koncu zasedla 2. mesto.

V sezoni 2018 je v skupnem seštevku Svetovnega pokala končala na 3. mestu, vendar pa so posamezne tekme pokazale povsem drugačno sliko. Že z zmago na polmaratonu v Linzu, ki je bila cilj od leta 2014, je napovedala agresivno dirkanje. Večkrat je samostojno napadla na tekmah za Svetovni pokal, za kar je bila na tekmi v Rennesu nagrajena z uspešnim pobegom in osvojenim 3. mestom. V Kitajskem Harbinu je ponovno stala na stopničkah - ponovno iz pobega. Pred zadnjo tekmo za svetovni pokal v Berlinu je imela možnost osvojitve drugega mesta in celo možnost za zmago, vendar je bilo povsem očitno, da ji pobega ne bo pustila nobena izmed večjih ekip. Glede na rezultate prejšnje sezone, si je morala prav vsako možnost izboriti in na koncu je s 16. mestom na tekmi v Berlinu, padla na 3. mesto v skupnem sešteku. Aktivne vožnje so kot kaže obrnile nekaj glav in Ana je v podpisala pogodbo s  Castellon Spain Signpost Maraton Team za sezono 2019 in 2020. Sezono 2019 je začela z boleznijo in nato je vozila v pomoč preostalim tekmovalkam. V letu 2019 je v klubskih barvah ponovno zmagala na polmaratonu v Linzu, kjer je Tadeji Donko tudi pomagala do 3. mesta in na polmaratonu v Munichnu. Nato pa je proti koncu leta Kitajsko udaril prvi val Covid-19 in ekipa Castellon Spain Signpost Marathon Team je razpadla. Ko so v začetku pomladi, kar po tekočem traku odpovedovali vse tekme za Svetovni pokal, je bilo kmalu jasno, da je sezona 2020 praktično izgubljena in končana.