Novice

Pregled naših dogodivščin ob 10. obletnici

07. december 2020

4. novembra 2010 so se skupaj zbrali Črt Lukančič Mori, Nataša Kristan, Igor Erceg in Karlo Peček in na ustanovnem zboru sprejeli statut in pravila Rolerskega kluba Ljubljana ter tako začeli postopek, ki se je končal s 3. decembrom 2010, ko je Upravna Enota Ljubljana tudi uradno potrdila ustanovitev Rolerskega kluba Ljubljana in ga 7. decembra vpisala v poslovni register. V prvem letu je Rolerski klub Ljubljana sodeloval pri ustanovitvi Zveze za hitrostno rolanje Slovenije, skupaj z Rolerskim klubom Kranj.

Sezona 2011

Leto 2011 smo začeli z izdelavo novih dresov in seveda prvo tekmo - polmaratonom v Linzu. Tako je polmaraton v Linzu postal naša prepoznavna tekma in na začetku si niti nismo predstavljali, da bomo nekoč na velikem odru v središču Linza gledali kar dve naši tekmovalki. Pred prvo tekmo smo začeli tudi s promocijo hitrostnega rolanja po Sloveniji, z delavnicami in predavanji v Dravogradu in Vuzenici in tako pridobili večje število članov. Ustanovili smo tudi sekcijo Murska Sobota. Udeležili smo se vseh tekem Hrvaškega in Avstrijskega pokala v sezoni 2011 tudi norega polmaratona v Fohnsdorfu s točo in snegom, na kateri se je Igor Erceg zmotil v štetju krogov in predčasno prišel v topel šotor. Na državnem prvenstvu je Nika Ponikvar osvojila naslov mladinske državne prvakinje, Aleksandra Tina Küplen naslov članske podprvakinje, Črt Lukančič Mori pa 3. mesto med člani. Sezona 2011 pa je prinesla tudi prve stopničke v skupnem seštevku Hrvaškega pokala, saj je Miloš Jerkovič je sezono zaključil na 3. mestu. V prvem letu smo imeli neposredno podporo Agencije MOREL, Bonta in trgovine s športno prehrano TG Sportlife. 

 

Sezona 2012

Kljub temu, da je bil poudarek kluba vedno precej bolj na polmaratonih in maratonih, so se naši člani v sezoni 2012 udeležili tudi tekem za Evropski pokal na stezi v Szegedu, Gross Gerau in celo Evropskega prvenstva. Na državnem prvenstvu sta v članski kategoriji 1. in 2. mesto zasedli Tadeja Donko in Ana Odlazek. V sezoni 2012 smo imeli prvič zmagovalko skupnega seštevka Hrvaškega pokala in na koncu je Tadeja Donko za odlično sezono tudi dobila nagrado športnice leta v Lendavi. 10. decembra 2012 je Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport podelilo Rolerskemu klubu Ljubljana status društva, ki deluje v javnem interesu in s tem našemu programu Brezplačnih delavnic hitrostnega rolanja dodalo dodatno vzpodbudo.

 

Sezona 2013

Sezono 2013 smo nadaljevali z nadgradnjo uspehov, saj so Tadeja Donko, Ana Odlazek in Nataša Kristan osvojile prva 3. mesta na odprtem državnem prvenstvu poleg tega pa smo se prvič udeležili maratona v Berlinu, kjer je Peter Korez s 33. mestom med več kot 3100 rekreativnimi tekmovalci položil temelje za nadaljnji napredek tudi v prihodnji sezoni. Tudi v sezoni 2013 je v skupnem seštevku Hrvaškega pokala zmagala Tadeja Donko.

 

Sezona 2014

Kot se je izkazalo kasneje je bilo leto 2014 prelomno za naš klub, saj se je Ana Odlazek odločila aktivneje nadaljevati kariero in to je pokazala že kar na prvem nastopu na polmaratonu v Linzu, kjer je ob pomoči Tadeje Donko osvojila 3. mesto v skupnem seštevku in se tako prvič predstavila na glavnem odru v centru Linza. Ana Odlazek je sezono zaključila kot zmagovalka Avstrijskega pokala. Prav tako je Peter Korez s 24. mestom v kategoriji solo na tekmi 24ur Le Mansa potrdil dobro delo trenerske ekipe in dodatno motiviral upravni odbor, ki je pri potrditvi novega mandata sprejel dva nova člana in sicer Sonjo Zadravec in Grega Jančigarja, medtem ko je Nataša Kristan postala predsednica disciplinske komisije.

 

Sezona 2015

V sezoni 2015 se je dodatna motivacija organizacijskega dela pokazala predvsem pri vključitvi hitrostnega rolanja na Ljubljanskem maratonu, kjer je več kot 100 prijavljenih tekmovalcev na koncu leta poskrbelo za ogromno promocijo hitrostnega rolanja v Sloveniji. Rezultaltsko je bila sezona 2015 sicer malce slabša, vendar smo kljub temu imeli tekmovalko kot članico reprezentance na Evropskem prvenstvu, Ana Odlazek pa se je ob 2. mestu v skupnem seštevku Avstrijskega pokala  podpisala tudi pod zmago na Ljubljanskem maratonu. 

 

Sezona 2016

Prvič v zgodovini je naša članica v letu 2016 nastopila na tekmi za Svetovni pokal, ko je Ana Odlazek stala na startu v francoskem Rennesu. Pred tem pa nas je Ana navdušila tudi z 2. mestom na polmaratonu v Linzu, upravni odbor pa je nadaljevali z organizacijo vključitve hitrostnega rolanja na Ljubljanskem maratonu. Dodali smo organizacijo 3 tedenskega bootcampa hitrostnega rolanja, ki smo ga na koncu ob prelomljenih obljubah razpisnega odbora v celoti finančno pokrili sami. V letu 2016 smo tudi prvič so-organizirali 10 kilometrsko nočno tekmo na Vrhniki. Tudi rezultatsko je bilo leto 2016 izredno uspešno, saj je Ana Odlazek sezono zaključila z 2. mestom v skupnem seštevku Svetovnega pokala, zmago na Avstrijskem pokalu in temu dodala ponovno zmago na Ljubljanskem maratonu, in tekmi na Vrhniki.

 

Sezona 2017

Po tako uspešni sezoni, kot je bila v letu 2016 so se stvari začele malce slabše, saj smo zaradi del na trasi izgubili hitrostno rolanje na Ljubljanskem maratonu. Organizacijsko smo tako nadgradili program z nočnim polmaratonom na Vrhniki. Rezultatsko pa nas je ponovno navdušila Ana Odlazek, s prvimi stopničkami na tekmi za Svetovni pokal in sicer v deževni Ostravi. Tudi to sezono je Ana Odlazek zaključila z 2. mestom v skupnem seštevku Svetovnega, Avstrijskega in Nemškega pokala. Tadeja Donko je v letu 2017 kot članica Slovenske študentske reprezentance nastopila na Univerzijadi. Moški del ekipe pa sta v letu 2017 dopolnila Anže in Gal Gros, ki sta nase opozorila z 5. in 6. mestom na polmaratonu v Munchnu.

 

Sezona 2018

Sezono 2018 je Ana Odlazek začela z zmago na polmaratonu v Linzu in tako smo na glavnem trgu v Linzu na najvišji stopnički prvič videli Slovensko tekmovalko. Kljub temu, da je simbolično to bil velik dosežek pa bil to za Ano zgolj začetek sezone v kateri je v klubskih barvah stala na stopničkah tekme za svetovni pokal v Francoskem Rennesu in Kitajskem Harbinu. Prepoznavnost kluba je bila na mednarodnih tekmovanjih dovolj visoka, da so tudi preostali člani uživali v pozornosti ob uspehih Ane. Na Berlinskem maratonu pa je navdušil Gal Gros, ki je s 4. mestom v skupnem seštevku vseh rekreativcev zasedel tudi 1. mesto v svoji kategoriji mladincev. Ana je zadnjo sezono v Svetovnem pokalu v barvah kluba končala s 3. mestom v skupnem seštevku.

 

Sezona 2019

Kljub temu, da je Ana Odlazek v Svetovnem pokalu tekmovala za profesionalno ekipo, smo v Linzu 2019 upravičeno pričakovali ponovitev zmage Ane Odlazek v klubskih barvah, vendar nas je s 3. mestom presenetila Tadeja Donko in tako je bil zmagovalni oder v avstrijskem Linzu v prevladujočih barvah našega kluba. Anže Gros je dodal zmago na tekmi v Munchnu, Janez Anderle pa je kot prvi Slovenec nastopil v Berlinu v kategoriji Skate and Run, kjer je prvi dan prerolal 42km, nato pa drugi dan pretekel in v skupnem seštevku zasedel 25. mesto. 

 

Sezona 2020

Zaradi epidemije Covid-19 je bila praktično celotna sezona pod vprašajem. Tudi v letošnjem letu smo bili prijavljeni na tekmo v Linzu, vendar so vse tekme odpovedali. Prav tako smo s strani župana Jankovića dobili podporo pri organizaciji tekme, vendar je bila negotovost še 6 mesecev pred tekmo ogromna. Kljub temu nismo obupali in ob prvih znakih pričeli z zbiranjem vseh dovoljenj in promocijo tekme. V manj kot mesecu dni smo tako uspeli pridobiti vsa dovoljenja in rešiti zahteve NIJZ za izvedbo polmaratona v Ljubljani. Lepa mednarodna udeležba je omogočila našim tekmovalcem edino letošnjo primerjavo v hitrostnem rolanju in lepo zaokrožila našo 10. obletnico delovanja.